Monday, March 11, 2013

Kometen PanStarrs


Igår hälsade jag på min vän och astrokollega Peter Rosén i Stockholm. Planen var att vi tillsammans skulle försöka få en första bild av kometen PanStarrs från Peters fantastiskt vackert belägna takterass. Enligt prognosen skulle den inte gå att se förrän idag den 11 mars, men envisa som vi är så ville vi se om det inte gick att motbevisa detta. Det var en eftermiddag med bitande kyla och lätt vind, så vi fick verkligen kämpa för att hålla oss varma och koncentrerade.

Efter att solen gått ner så började spaningarna efter kometen. Vi lyckades inte se den visuellt i någon kikare eller på kameradisplayen på någon av våra kameror, så vi trodde att vi var besegrade. Senare på natten gick Peter igenom sina bilder och lyckades då hitta kometen, klicka här för att se första bilden av PanStarrs tagen från Sverige.

Nu kommer kometen att vandra allt högre på himlen för varje kväll, men samtidigt blir den också ljussvagare. Tyvärr ser väderprognosen riktigt illa ut för våra trakter de kommande dagarna, så vi får hoppas på ett väderomslag.

---

See the first image of comet PanStarrs from Sweden taken yesterday by my friend Peter Rosén, Stockholm Sweden. Below are some photos from behind the scenes.2 comments:

  1. Intressant och fina bilder. Synd bara att man måste vara i Sthlm för att se det ... ;)

    ReplyDelete
  2. Här är det snö, snö och åter snö..., men hoppas på att få en skymt av denna snöboll om inte allt för länge. Grattis och lycka till vidare.

    Fredrik

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.